PER QUÈ ES COMMEMORA EL 25 D’ABRIL?

El 25 d’abril de 1707 va tindre lloc la Batalla d’Almansa, entre els partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria i els de Felip de Borbó. El bàndol borbònic resultà vencedor i el duc de Berwick ocupà militarment l’antic Regne de València. “Por justo derecho de conquista” -com va dir Felip V-, aquesta terra seria tractada amb duresa. Tant és així que els Furs dels valencians van ser abolits i van imposar les lleis de Castella. A més a més, les autoritats borbòniques van iniciar una fèrria castellanització cultural i lingüística, i la llengua dels valencians quedà expel·lida de l’administració i de l’Església.

Com hem vist, la data del 25 d’abril significa la pèrdua de l’autonomia política valenciana per la força de les armes, la imposició, com a càstig per rebel·lió, d’un sistema uniformista, absolutista i castellanista.

Cal apuntar que en el context de la guerra moltes ciutats valencianes van ser saquejades i incendiades i es va encetar una cruenta repressió. Xàtiva, a més de ser consumida per les flames, les autoritats borbòniques li van canviar el nom pel de “Colonia Nueva de San Felipe”. Per aquest motiu, els xativins decidiren penjar el quadre de Felip V cap per avall, com a protesta o càstig simbòlic.

Segur que et sona la cançó “El cap per avall” del grup valencià ZOO, veritat? Ara ja coneixes la història.

Com si de la mitològica au Fènix es tractara, la qual es crema en viu i renaix de les seues pròpies cendres, el poble valencià és més viu que mai. Bona diada reivindicativa valencianes i valencians.