Fem un repàs per les obres que haurien d’haver-se dut a terme al municipi de Calp. L’equip de govern sols ha invertit un 1,5% del total del pressupost assignat pel Pla Edificant.

Allà per l’octubre de 2017, la Conselleria d’Educació encapçalada per Vicent Marzà va presentar el Pla Edificant. Per als que no ho saben, aquest pla consisteix en la construcció, reforma i millora dels centres educatius del territori valencià. Des d’aleshores, estan en marxa 1152 actuacions, amb una inversió d’uns 1500 milions d’euros, els quals 112 corresponen a la nostra comarca, la Marina Alta.

La infraestructura més necessària en aquests moments al nostre poble és el segon institut. L’Ajuntament de Calp, durant bona part del govern de César Sánchez, ja va intentar apostar per la construcció d’un CIS, un centre concertat en sòl públic. No va ser fins a 2016 quan es van cedir uns terrenys a la Conselleria a l’avinguda Romania per construir un centre públic, terrenys que més tard es va destapar que no complien les mesures mínimes establides. Sumant totes les deficiències de sol·licitud de l’Ajuntament no va ser fins a 2019 quan, definitivament, es va demanar la construcció.

Si l’Ajuntament haguera apostat des d’un primer moment per aquest projecte, en compte d’intentar cedir un terreny públic a una empresa privada per construir un centre concertat, l’IES que tant necessita Calp, probablement, ja seria una realitat com ho és a molts pobles com Xaló, La Xara o Sueca.

12,7 milions d’euros són els diners que la Conselleria d’Educació va consignar a principis de 2022 al nostre Ajuntament per a la construcció del segon institut. Any i mig després, encara no tenim notícies de l’inici de la construcció ni de la licitació de l’obra. A hores d’ara tota la pilota està sota el sostre de l’Ajuntament i queda clar que les prioritats del Partit Popular i d’Ana Sala no han sigut mai invertir en tindre una educació digna i de qualitat al nostre poble.

D’altra banda, una obra més cridanera i de gran necessitat què, suposadament, s’ha iniciat és la construcció del nou col·legi d’educació especial Gargasindi. Inexplicablement, l’Ajuntament va optar per licitar, d’una banda, la demolició de l’antic edifici i, d’altra banda, la construcció del nou. Aquest procés provoca que tots els tràmits burocràtics es multipliquen per dos, fent que l’obra de construcció quede paralitzada des del mes de març de 2021, fa ja més de dos anys.

Des de l’estiu del 2020, l’estudiantat del col·legi està instal·lat a Benissa, més en concret en l’edifici de l’antic IES Josep Iborra. Aquesta situació va camí dels quatre anys i l’Ajuntament encara no està disposat a licitar la construcció del nou col·legi quan, una vegada més, la pilota està al seu terrat i és la seua competència fer-ho possible.

Sí que és cert que a Calp s’han executat algunes actuacions menors com bé són els 17.000 € d’inversió al col·legi Gabriel Miró per insonoritzar les dependències de gimnàs, menjador i l’aula de música; 102.000 € per reformar els banys de l’edifici principal del col·legi Oltà o els 150.000 € per al tancament de corredissos al col·legi Mediterrani.

L’Ajuntament tampoc ha sigut capaç de licitar els 652.000 € per a la construcció d’un gimnàs i l’adequació de la casa del conserge al col·legi Azorín, la qual porta delegada des de 2018 i adjudicada la redacció del projecte des de 2020.

Tenim clar una cosa: si continua governant Ana Sala o el Partit Popular amb l’etern César Sánchez, seguiran les deficiències i la manca d’infraestructures públiques. Els veïns i veïnes de Calp necessitem que el nostre govern prioritze les nostres necessitats, abans de prioritzar el benefici d’algunes empreses. El treball des de Conselleria s’ha fet, els 19,7 milions d’euros per a les infraestructures educatives de Calp estan damunt de la taula. L’Ajuntament de Calp, dirigit pel PP, Ciudadanos i Ana Sala sols ha sigut capaç d’invertir vora 500.000€, un 1,5% del total.

Des de Compromís Calp ho tenim clar, quan governem apostarem decididament per l’educació pública, gratuïta i de qualitat al nostre poble. Accelerarem al màxim la construcció del nou institut i del col·legi Gargasindi, així com també inclourem dins del Pla Edificant la sol·licitud d’un nou col·legi d’educació infantil i primària al nostre poble. Està clar que la voluntat del govern local mai ha segut col·laborar amb una Conselleria que ens ha donat totes les eines per millorar nostres centres educatius, encara que ells són més del model de Ciegsa i les comissions milionàries.

Per Carlos Ibáñez Vives.
Número 3 a la llista de Compromís Calp.